LEGO® SERIOUS PLAY® en COVID-19 gaan goed samen

Laatst bereikte mij de vraag: kan LEGO® SERIOUS PLAY® nog wel, in deze bijzondere tijd waarin we kost wat kost besmetting met het COVID-19 virus willen voorkomen. Mijn antwoord is: Ja.

Natuurlijk ben ik een aantal randvoorwaarden nagegaan, voordat ik dit volmondige Ja uitsprak. Enkele maatregelen vooraf en afspraken bij elke sessie en LEGO® SERIOUS PLAY® en COVID-19 gaan goed samen!


Handschoenen aan
In de LEGO® SERIOUS PLAY® methode laat je je handen de vrije loop.  Door met je handen LEGO onderdeeltjes te combineren op een bodemplaat, ontstaan 3D beelden en daarmee inzichten, die je alleen denkend (en niet bouwend) nooit verkrijgt.  Hersenen en handen zijn ‘sparring partners’.
Met je blote handen werken aan LEGO modellen en LSP landschappen is verleden tijd.  Bij een LSP sessie dragen deelnemers voortaan telkens, voor LSP geschikte handschoenen.  Zelfs de kleinste LEGO elementen worden nog goed verwerkt. Succes blijft verzekerd.


Ruime opzet
De methode LEGO® SERIOUS PLAY® werkt het beste
in een grote ruimte met een aantal grote tafels.  Een groep van max. 15 deelnemers staat er omheen om een goed overzicht te hebben.
LSP modellen worden gebouwd en in een landschap 
ten opzichte van elkaar geplaatst. Zo ontstaan stap voor stap inzichten, bijvoorbeeld over de nieuwe koers voor een organisatie, helpt het bij teambuilding of het ontwikkelen van creatieve denkprocessen, enz. 

Voortaan is deze opzet nog ruimer. Dat garandeert de gewenste afstand tussen deelnemers.


Een verhaal op veilige afstand
In een sessie met LEGO® SERIOUS PLAY® krijgen
deelnemers de uitdaging met geavanceerd LEGO
materialen een model te bouwen. Ieder vertelt dan
een kort verhaal over wat hij of zij gebouwd heeft.
Andere deelnemers stellen verhelderende vragen en dit alles genereert ontzettend veel inzichten
in het eigen en in elkaars denken.


Tijdens het vertellen over een model maken we altijd gebruik van een aanwijspen. Element voor element wordt de luisteraar door het model geleid. Die aanwijspen kan voldoende worden uitgeschoven om eenvoudig details goed aan te wijzen en toe te lichten. Deelnemens komen zo niet te dicht bij het model zelf en bij elkaar.


Hoe gek het ook klinkt, de LEGO® SERIOUS PLAY® methode en COVID-19 gaan goed samen, uitgaande van enkele eenvoudige, organisatorische maatregelen. Het gezond verstand van de deelnemers en alertheid van de LSP facilitator helpen daarbij, zodat een sessie met deze methode een schot in de roos blijft

 

Comments are closed.